Zona de disputa dintre cele doua Corei
Deşi disputele între cele două Corei nu reprezintă o noutate, relaţiile dintre Coreea de Nord şi Coreea de sud s-au răcit semnificativ încă din 2008, când Lee Myung-Bak a devenit preşedinte al Coreei de Sud.
În schimbul acordării de ajutoare alimentare, Lee a insistat ca Nordul să renunţe la ambiţiile privind fabricarea de arme nucleare. În această lună însă, autorităţile nord coreene i-au prezentat unui cercetător american noua centrală nucleară pe care au construit-o în secret pentru activităţi de îmbogăţire a uraniului.
O altă sursă permanentă a disputelor dintre cele două ţări este reprezentată de frontiera maritimă trasată de ONU la sfârşitul războiului coreean, în 1953. Coreea de Nord nu a recunoscut niciodată această limită, principalul argument adus de Phenian fiind că această delimitare forţează navele sale să facă ocoluri de lungă durată pentru a ajunge la căile de transport maritim internaţional.
La începutul anului 2010, Phenianul a interzis Coreei de Sud navigaţia la nord de frontiera maritimă contestată, dintre cele două ţări, în Marea Galbenă, măsură urmată, la scurt timp, de un schimb de focuri între cele două Corei.
Incidentul care a creat o ruptură şi mai mare între Coreea de Nord şi Coreea de Sud a avut loc în luna martie a acestui an, când o torpilă lansată de un submarin nord-coreean a scufundat o navă de război din Coreea de Sud. Phenianul a dezminţit atunci acuzaţiile, ameninţând chiar cu un război, în cazul în care vor exista sancţiuni.
"Situaţia actuală din peninsula Coreeană este atât de gravă, încât un război ar putea izbucni în orice moment", declara la vremea respectivă, adjunctul reprezentantului Coreei de Nord.
Atunci, Coreea de Sud a anunţat o serie de măsuri, inclusiv întreruperea schimburilor comerciale. Cum nord coreenii negau orice implicare, susţinând că sud coreenii au falsificat dovezile, au răspuns la represaliile impuse de Seul cu ameninţări de război.
În această dimineaţă, Coreea de Nord a tras mai multe obuze de artilerie peste graniţa sa de vest, dintre care o parte au lovit insula sud-coreeană Yeonpyeong. Aproximativ 1.200 de persoane trăiesc pe insula care se află la doar 10 de kilometri de coasta de sud a Coreei de Nord.
Scuzati de greselile de ortografie dar ADEVARUL nu stie bine limba romana....Sa nu credeti ca sunt nebuna ca am pus atatea stiri dar vreau ca fiecare sa stie ce se intampla,sa stie bine.